What is de Doudou?
De Afdaling, de Rondgang en de Beklimming
Hoog in de nok van de kapittelkerk van Bergen bevindt zich de vergulde kist waarin de stoffelijke resten van Waldetrudis bewaard worden. Elk jaar op de vrijdag vóór Drievuldigheidszondag wordt de kist van zijn plaats gehaald en verzoekt de deken van de kapittelkerk plechtig de hulp van de wereldlijke autoriteiten om de kist te beschermen, terwijl de geestelijken op het punt staan de relikwie uit de kerk te halen en ermee door de stad te rijden. De kist wordt in een gouden koets geplaatst en door vele paarden getrokken. Achter hen aan volgt een parade van geestelijken, gilden, broederlijke orden en ambtenaren.
Zodra de koets terugkeert naar de kerk, moet hij een helling van twintig graden overwinnen. Hij weegt maar liefst vier ton. De legende vertelt dat als de koets de klim niet in één keer kan maken, er een groot ongeluk volgt. De koets zou niet omhoog gaan in 1914 en 1940, en ook niet in 2020 en 2021.
De Strijd
Het strijdtoneel is het centrale plein van de stad. Bergen is de hele dag gesloten. Omringd door zestigduizend mensen vechten verschillende acteurs in een kring tegen elkaar. De traditionele naam voor het gevecht is Lumeçon, afgeleid van het woord limaçon, een Frans woord dat een oneindige spiraal symboliseert.
De draak draait en draait, en zwaait met zijn staart naar Sint-Joris en zijn jachthonden. De draak is niet alleen en wordt bijgestaan door duivels en wilde mannen die niet alleen Sint-Joris en zijn honden aanvallen, maar ook de verzamelde menigte die hoopt dat het beest sterft.
Op bepaalde momenten in het gevecht kan Sint-Joris de draak met zijn speer raken, maar elke keer dat hij zwaait, breekt de speer op de huid van de draak. De schubben van de draak zijn ondoordringbaar. Gewapend met slechts een sabel vallen de duivels de jachthonden aan die Sint-Joris een nieuwe speer proberen te geven.
Nadat alle speren gebroken zijn en alles verloren lijkt, overhandigt een vrouw Sint-Joris een pistool. Hij probeert te schieten, maar het pistool blokkeert symbolisch. Pas wanneer hij een tweede pistool krijgt, gaat het af, waardoor het beest gewond raakt. De draak valt de menigte aan voordat hij instort, en Sint-Joris geeft de genadeslag met een nieuw schot. Het beest is gedood.
El biète est morte!
Helden
Sint-Joris
Gekleed in het gevechtsuniform van een Napoleontische soldaat, draagt hij een felgele wapenrok met rode wevingen en een kurassiershelm. Hij zit op een zwart paard. Het paard is versierd met witte en rode linten. Samen vertegenwoordigen de kleuren de vlaggen van Bergen, Henegouwen en België.
Sint-Joris bestrijdt de draken met drie wapens: een speer, een sabel en een pistool. Hij heeft drie verschillende soorten speren die hij gebruikt in zijn strijd tegen de draak: een speer met een gouden rode punt, een speer met een rode gouden punt en tot slot een zwart-witte speer.
De Chinchins
De jachthonden van Sint-Joris, hun leider is de Chinchin Beschermer. Ze dragen een geruite jas. Hun taak is het worstelen en verjagen van de duivels die het gevecht verstoren.
Cybele
Als eerste van de twee vrouwen die aan de strijd hebben deelgenomen, vertegenwoordigt ze de oerwereld. Ze heeft de macht om gevallen Chinchins weer tot leven te wekken en geeft hun Beschermer nieuwe speren ter vervanging van de speren die Sint-Joris in zijn gevecht heeft gebroken.
Poliade
De tweede vrouw vertegenwoordigt de moderne wereld. Nadat alle speren zijn uitgeput, geeft ze Sint-Joris een vuurwapen om de draak te verslaan.
Schurken
De Draak
Een groen monster met een dikke huid en een staart zo lang als een boom, met een open bek vol tanden. Liefkozend El Biète genoemd in het Waals, groeit er zwart paardenhaar uit het uiteinde van zijn staart. Hij draait tegen de klok in en zwaait zijn staart richting Sint-Joris en zijn honden. Symbolisch zullen Sint-Joris en zijn paard de staart van de draak grijpen en hem dwingen om met de klok mee te draaien. Woedend zal de draak zijn staart in de menigte slaan om degenen aan te vallen die Sint-Joris aanmoedigen om het beest te verslaan.
De Duivels
Ze veroorzaken chaos voor Sint-Joris en zijn jachthonden en gaan zelfs zo ver dat ze de menigte aanvallen.
De Wilde Mannen
Ze ondersteunen en bewaken de staart van de draak met grote, puntige knotsen. Met aanzienlijke kracht trekken ze de staart van de draak uit de menigte.
De Witte Mannen
Ze stellen de benen van de draak voor terwijl hij door de arena beweegt. Functioneel onzichtbaar, maar hun rol is essentieel voor het gevecht, omdat ze de bewegingen van de draak sturen.